Price iz smaragdne doline

Flor de jade

Generalna — Autor rene1 @ 18:55
                      www.SlikoMat.comwww.SlikoMat.comwww.SlikoMat.comwww.SlikoMat.com www.SlikoMat.com

 

Moj skoro ceo zivot je bio na neki nacin povezan sa cvecem...

Imao sam priliku da posetim Holandske proizvodjace cveca, da prisustvujem nemackim izlozbama, madjarskim staklenicima, italijanskim cvecarama, najcuvenijim odgajivacima orhideja i bromelija na svetu...

 Sam sam se bavio ukrstanjem pojedinih lukovicastih vrsta i stvaranjem hibrida, kako generativnih tako i vegetativnih.

 
 Ali, najvise od svega me je fascinirao cvet koji se zove Flor de jade ili Cvet od zada (Strongylodon macrobotrys)

To je najfantasticniji cvet koji sam ja u zivotu imao prilike da vidim. Kao da je stigao sa nekog drugog sveta...

Prvi put sam ovaj retki cvet video u basti jednog poznatog (bivseg) venecuelanskog politicara. U polutami dvorista, zasenjenog velikim stablima tropskih biljaka, primetio sam jednu lijanu koja se provlacila preko najnizih grana, jedno 3 m od zemlje...Na lijani je visio cvet, odnosno grozd cvetova, veliki gotovo jedan metar ! Sami cvetovi su bili neobicnog oblika, veliki kao najveci kljun papagaja are, slicnog oblika...A boja...Boja im je bila sasvim neuobicajena: zeleno-plava! Kolibri su se utrkivali koji ce vise nektara da sakupi iz ovih cvetova...I to nije sve: cvet je fluorescirao u mraku!

Toliko sam bio impresioniran da sam UKRAO tri pelcera od biljke...Jedan se primio u mom dvoristu i izrastao je u divnu biljku koja se motala po mom ogromnom mangu. Na zalost, prodali smo kucu i odselili. Kada sam tamo svratio nakon mesec dana, video sam da su novi domacini odmah posekli tu divnu biljku i zasadili neku glupost..

Nadam se da cu jos nekada u zivotu u mom vrtu zasaditi cvet od zada.

              www.SlikoMat.com


Powered by blog.rs