Price iz smaragdne doline

Srecna Nova.....

Generalna — Autor rene1 @ 05:02

 

             www.SlikoMat.com

 

Svima koji su mi poželeli sve najlepše u 2009. - uopste nije upalilo.


Molim iz tih razloga, za 2010. umesto lepih želja, šaljite mi novac, nešto alkohola i čokoladu.
Hvala!

Vas rene

 

                        www.SlikoMat.com

 


Samome sebi

Generalna — Autor rene1 @ 05:26

                      www.SlikoMat.com

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Bejase jednom na jednom mesta, moze biti na bilo kom mesta, u jednom vremenu moze biti bilo kom vremenu, jedan prekrasan vrt, sa jabukama, kruskama, narandzama, ruzama…

 

Svi su bili jako veseli i srecni… Sem jednog drveta koje je uvek bilo jako tuzno.

 

Jadno drvo imalo je jedan veliki problem: nikada nije davalo roda. “Ne znam ko sam ni sta sam” zalilo se svima…

 

-Ma samo treba da se koncentrises, - rece mu jabuka…I ako se zaista napregnes, mozes da imas ukusne jabuke…Vidis li kako je to lako?

 

- Ne slusaj jabuku – zahtevala je ruza – Mnogo je lakse imati divne cvetove kao sto ih imam ja…Zar nisu jedna lepota ?

 

Drvo se napreglo i pokusalo sve sto su mu rekli, ali nista se nije desilo….Samo se svaki put osecalo sve tuznije i tuznije…

 

Jednoga dana u vrt je sletela sova, najmudrija od svih ptica…I kada je videla kako je drvo tuzno i muci se, regla mu je:

“Nemoj da se brines…Tvoj problem nije usamljen..Mnoga bica na Zemlji pate od istog problema..Tvoja neodlucnost je uzrok tvoga problema”

 

“Nemoj da gubis vreme tezeci da budes ono sto drugi zele, ono sto nisi…Budi ono sto jesi… Upoznaj samog sebe… I da to postignes, slusaj glas iz dubine tvoje duse i idi za njim…”

 

Sova to rece i odlete u noc...

 

“Moj unutrasnji glas?....Da budem sam svoj?....Da se upoznam sam sa sobom...? razmisljalo je drvo u svom beznadju....

 

Na kraju, nakon dugog razmisljanja, je shvatilo: zatvorilo je i oci i usi, a otvorilo svoje srce...I tada je zaculo glas iz njega:

 

 

“Ti nikad neces dati jabuke, jer nisi jedna jabula...Nikad na tebi nece procvetati cvet ruze jer nisi jedna ruza...Ti si hrast i tvoja sudbina je da rastes sam u sumi...Veliki i mocan...Tvoj zadatak na ovom svetu je da das zeleni pokrivac pticama, hlad putniku namerniku, da ulepsas pejsaz svojom visinom i lepotom...To je to sto si ti...Znaj ko si!”

 

Nakon toga saznanja hrast se osetio mocani i snazan...Tezio je da ispuni sve sto mu je sudbina namenula..Uskoro je ispunio prostor koji mu je priroda namenula i bio voljen i postovan od svih bica u sumi…

 

I tako se uspostavila ravnoteza u sumi i  svi bili srecni….

 

 www.SlikoMat.com

 

 


Kako se postaje svetac ?

Generalna — Autor rene1 @ 15:34

 

 

               www.SlikoMat.com

 

    Da bi covek postao svetac kod hriscana, treba nesto veliko da ucini za VERU.

   Da bi se postao svetac nije dovoljno samo voditi skroman nacin zivota.

   Mnogi su bili askete, a nisu sveci.

 

    Patrijarh je lider i administrator.

   On vodi narod, a ne vodi narod njega.

   Zato pokojni Gosp. Pavle ne moze biti svetac.

 

                www.SlikoMat.com

 


Zimska bajka

Generalna — Autor rene1 @ 22:55

 

                    www.SlikoMat.com

 

         

 

               www.SlikoMat.com


Feminizam

Generalna — Autor rene1 @ 02:27

                             Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4  

    www.SlikoMat.com    

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Feminizam je nesto POTPUNO PROTIVPRIRODNO!

Strano svakom razumu i normali!

Feminizam je religija okultnih, umno poremecenih osoba i nema nikakve veze sa naukom, sociologijom, a najmanje sa “pravima zena”.

 

Feminizam je upravo najvise stete naneo zenama.

 

Jer, feminizacijom i “emancipacijom” zena gubi muskarca, tera ga od sebe.

A time gubi i svoj smisao postojanja…

 

Zena koja se opire dominaciji muskarca nad sobom time iskazuje i glumi muske osobine, a jedan muskarac u braku ne treba dugog muskarca…

Zato takve zne ubrzo muskarcima postaju nezanimljive.

Mozda takve zene jedino lezbejkama mogu biti interesantne, parvim muskarcima sigurno ne.

 

Danasnji visok procenat impotencije je direktna posledica tog nakaznog i bolesnog vrednovanja stvari u savremenom svetu i popustanja muskaraca pred zenama i neprirodni i nakazi pokusaj zene da zauzme muskarcevo mesto.

 

 

Moze zena biti na visokom polozaju, moze imati ekonomsku moc, moze biti cak i emancipovana, ali ce ipak traziti “agresivnog” muskarca da je u krevetu Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 ispuni i ucini onim sto ona ustari  po prirodi i jeste: zena.

 

              www.SlikoMat.com


Vredi procitati

Generalna — Autor rene1 @ 15:37

 

 

                 www.SlikoMat.com

 

  "Mnogi sociolozi predviđaju 'evoluciju' monogamije. Brak kao institucija, kažu oni, mora biti transformiran da bi uopće preživio. Pošto je monogamija nerazmrsivo vezana uz ograničavanje svih seksualnih izražaja osim supružničkih, kažu oni, očigledno će monogamija biti ta koja će trpjeti". (Ralph Epperson.NOVI SVJETSKI POREDAK, str.226. Sion, Zagreb. 1997.)

"Čak i osnovna odredba obitelji gdje je muškarac suprug a žena supruga i gdje su djeca - djeca, treba se izmijeniti, tako barem kažu predstavnici Novog doba.

"Američko udruženje za kućnu ekonomiju definiralo je 1979.g. obitelj kao: Dvije ili više osoba (znači može i dva muškarca ili dvije žene) koje dijele zajednička sredstva i koje imaju odgovornost jedna prema drugoj tijekom vremena". (Ralph Epperson. NSP. Str. 227 - 228. Sion. Zagreb. 1997.)

Epperson piše, uglavnom o problemima u Sjedinjenim Državama. Međutim, problem je svuda u svijetu dokle god dopire okupacija zapada - isti!

I to sve zlo dolazi iz istog centra. Razaranje kršćanske obitelji vrši se i kroz tzv. "zlostavljanje djece"!

"U Americi je ova histerija dovela do strahovitog miješanja vlasti u privatne, obiteljske poslove, i to bez upozorenja, a vrlo često i sa štetnim posljedicama za djecu.

Definicija "zlostavljane djece" napravila je kriminalca od gotovo svakog roditelja u SAD-u. U studenom 1985. godine Nacionalni institut za mentalno zdravlje tiskao je studiju po kojoj se žrtvama "nasilja nad djecom" mogu smatrati ona djeca koja su "pljusnuta" ili "udarena", "gurnuta, zgrabljena ili odgurnuta". Teško bi se mogao naći roditelj koji ne "zlostavlja djecu".

Cilj svega ovoga potpuno je jasan. Pošto roditelji "zlostavljaju svoju djecu", njihov odgoj treba prepustiti socijalnim radnicima.

Na ovaj način tradicionalna obitelj polako će odumrijeti.

A netko će biti zadovoljan.

Udžbenici počinju podučavati djecu da je obitelj ostatak prošlosti". (Ralph Epperson. NSP. Str.236. Sion, Zagreb. 1997.)

Traži se da društvo, tj. NJIHOVA država odgaja NAŠU djecu!

Isti postupak manipulacije ljudima i javnošću? Kao sa lažju "zlostavljane djece" vrši se sa "zlostavljanim suprugama" koje bježe u tzv. "Autonomnu žensku kuću?" (autonomnu OD ČEGA? Sama šefica te "kuće" kaže da je utemeljena za "progonjene" žene od strane patrijarhalnog sustava. Dakle to je otvorni feministički rasizam. ) Da bi se umovima goya poručilo da je tradicionalna obitelj i brak, kao temelj te obitelji - štetan. I da bi država to pitanje trebala "regulirati"!

Zato su u bračne probleme uključili - policiju!?

Država se nema pravo miješati u obitelj. Niti u brak. A ako je neka supruga od strane svoga supruga pretučena, OD KUDA NEKOME UOPĆE IDEJA da to rješava - policija!? Kao da je taj muž - narko diler ili pljačkaš banke? Dakako, supruga ima pravo, legalnim putem, tužiti svoga muža, i ako na sudu dobije parnicu, onda će joj biti plaćena odšteta. Inače, unutarnje stvari u kući, nisu remećenje javnog reda i mira, niti opasnost po ostale građane, pa što tu traži - policija?! Da nije žalosno istinito, bilo bi nevjerojatno!

A žene, kroz feminističko bezumlje, same sebi rade zlo. Jer režu granu na kojoj sjede. Zašto se u Francuskoj 40% muškaraca u najboljim godinama za ženidbu - ne ženi? Zašto će, i do 50% muškaraca, uskoro u zapadnom "naprednom" svijetu biti neoženjeno? Jer muškarac vidi da je zakon PRISTRASNO na strani žene. I da se pokušava muškarca uništiti i opljačkati. Zato brak propada. Jer tko će se ženiti - kad mu državni aparat represije prijeti, ako se usudi imati ženu, koja ga svaki čas može prijaviti policiji (čak i lažno svjedočeći) da bi mu otela imanje?

Zato zapad propada i - propast će! Jer žena nema višu svijest, i očito je žena toliko nesposobna uvidjeti da radi u korist svoga krvnika, neprijatelja (masona, iluminata i ostalih satanističkih sekti, uvučenih u politiku) da ona uopće ne shvaća i ne povezuje posljedicu s uzrokom! Zato je žena masonima i Židovima zahvalan medij za manipuliranje u ratu protiv kršćanstva! Je li slučajno, baš ženu, Sotona čekao kod drveta kušnje?? Ili je znao tko je lakši medij za obmanjivati?

Pogledajte tzv. "ženske časopise", to su takve bljuvotine, koje su infantilne maštarije nedostojne odrasle osobe? ali ONE to 'piju' da je za ne vjerovati! One misle, da im ti "stričeki" i "tete" koji pišu to smeće od novina - žele dobro!? Nevjerojatno!?!!!

To pokazuje na kojem im je nivou svijest.

I što se više sloboda i prava daje takvom biću, nesposobnom razlučiti stvarno od nestvarnog, laž od istine, ropstvo od slobode, to kaos u svijetu biva sve veći! Jer sve pozitivne zakone i zakonodavstvo - u cilju zaštite društva - stvorili su - muškarci! Kao što kaže i Otto Weininger: da žena nema talenta za pravne nauke! Ma koliko ona učila pravo i 'doktorirala' ga! Kao potvrda ove Weiningerove izjave, jest i ovo totalno žensko neshvaćanje da se s njima manipulira.

 

                        www.SlikoMat.com


Kakao i cokolade

Generalna — Autor rene1 @ 16:54

 

                      www.SlikoMat.com

 

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Kakakovac je onize drvo koje uvek i jedino raste u senci ogromnih stabala u vlaznim tropskim dzunglama. Iz njegovog ploda se dobija seme koje se susi, a iz njega kakao od koga se prave – cokolade.

Spanci su u XIX veku donosili crnce iz Afrike da im rade na plantazama kakaoa, jer Indijanci domoroci nikada nisu hteli da rade za kolonizatore, uvek su im pruzali pasivan otpor.

Crnci su tada bili robovi i njihov zivot nista nije vredeo. Iako su cesto bili veoma inteligentni, nije im bilo dozvoljeno skolovanje ni putovanja sa farme od gazde.

 

Jedna od tih inteligentnih crnkinja je u malo slobodnog vremena  koje je imala, vrsila ukrstanja raznih vrsta kakaoa i nakon vise godina selekcioniranja i mukotrpnog rada stvorila Portu kakaoa koja je bila superiorna nad svim poznatim sortama!

Kakao sa tih biljki bio je toliko kvalitetan da je na berza u Evropi dostizao 10 x visu cenu nego obicni kakao! Sluzio je samo da se dodaje obicnom kakaou i time jos vise oplemeni ukus cokolada.

Nakon burnih dogadjaja u Juznoj Americi i Evropi s pocetka 20.-og veka, malo po malo taj kakao se izgubio.

1995. je Poljoprivredni fakultet u Marakaju organizovao jednu strucnu ekspediciju u nadi da ce pronaci jos koju biljku toga kakaoa, ali na zalost, nisu u tome uspeli..

 

Plod kakaovca:

 

              www.SlikoMat.com

 

DA SE ZASLADITE:

 

               www.SlikoMat.com

 

                   www.SlikoMat.com

 

                  www.SlikoMat.com

 

                   www.SlikoMat.com

 

                  www.SlikoMat.com

 

           www.SlikoMat.com

 

                 www.SlikoMat.com

 

 

 

   www.SlikoMat.com

 

         www.SlikoMat.com

 

       www.SlikoMat.com

 

      www.SlikoMat.com

 

              www.SlikoMat.com

 

                     www.SlikoMat.com


 


Jezik i rec

Generalna — Autor rene1 @ 13:37

 

                                  www.SlikoMat.com

 

    Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ - изгуби ли језик, земљу, душу? Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град, него најмању и најнезнатнију реч свога језика. Земље и државе не освајају се само мачевима, него и језицима. Знај да те је туђинац онолико освојио и покорио, колико ти је речи поткрао и својих натурио.

Народ који изгуби своје речи престаје бити народ. Постоји, чедо моје, болест која напада језик као зараза тело. Памтим ја такве заразе језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа с другим, тамо где се језик једног народа таре о језик другог народа. Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никад се помирити не могу. Два народа могу живети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кад год се два језика сусретну и измешају, они су као две војске у битки на живот и смрт. Док се год у тој борби чује и један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпосле се чује само један. Битка је завршена. После изгубљеног језика нема народа. Знај, чедо моје, да та битка између језика не траје дан-два, као битка међу војскама, нити годину-две, као рат међу народима, него век или два, а то је за језик исто тако мала мера времена као за човека трен или два.

Зато је, чедо моје, боље изгубити све битке и ратове, него изгубити језик. После изгубљене битке и изгубљених ратова остаје народ. После изгубљеног језика нема народа. Језик је, чедо моје, тврђи од сваког бедема. Кад ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. 

Тамо где одзвања наша реч, где се још глагоља и где се још, као стари златник, обрће наша реч, знај, чедо моје, да је то још наша држава, без обзира ко у њој влада...

Цареви се смењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће тако освојен део земље и народ кад-тад вратити својој језичкој матици и своме матичном народу.

 

 Stefan Nemanja

 

                www.SlikoMat.com


Govoreci otvoreno...

Generalna — Autor rene1 @ 15:36

       www.SlikoMat.com /

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Mnoge zene su raskinule veze jer su bile nezadovoljne sa svojim partnerom. Obicno tada kazu da su njihovi partneri bili sebicni i da su vise uzivali od njih u seksu, da nisu obracali paznju na ono sto one zele…

 

Problem je cesto u tome sto je zenama jako tesko da kazu jasno i glasno sta im se dopada, a sta ne. Zene cute, a muskarci opet misle da im bas tako odgovara kako  to oni rade.

 

Mnoge veze bi se spasle da je postojala odgovarajuca komunikacija izmedju partnera.

 

Mora da se jasno kaze sta se zeli. Ili bar pokaze. Ako si vec legla sa nekim u brevet, nema smisla da se vise stidis, zar ne?!

 

 

 

          www.SlikoMat.com


Od trnja do zvezda

Generalna — Autor rene1 @ 15:59

 

 

      www.SlikoMat.com

      Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

U pocetku se zvala samo Maria Eva Duarte…Kao Evu Peron svet je upoznao tek pred kraj njenog kratkog zivota i meteorskog uspona na politickoj sceni Argentine i sveta…

 

Evita, kako ju je narod iz ljubavi zvao, bila je figura koja je razbila sve do tada poznate protokole i nevidljivi zid izmedju politicara i naroda.

 

U svom kratkom braku sa generalom Huanom Peronom uspela je da daleko nadmasu u slavi i karizmi ovog argentinskog Predsednika.

 

Neki su je mrzeli, ali mnogo je vise bilo onih koji su je obozavali. Nikoga nije ostavljala indiferentnog.

 

Rodjena 1919. u okolini Buenos Airesa u siromasnoj familiji, vec sa 15 godina odlazi u glavni grad i pocinje da se bori za zivot u vrlo teskim uslovima…Cak je radila i u prostibulumima, a kasnije je postala glumica.

 

             www.SlikoMat.com

 

Na jednoj dobrotvornoj priredbi slucajno upoznaje pukovnika Perona. Od tada su do njene smrti bili zajedno.

Mnogo mu je pomogla u izbornoj kampanji da postane Predsednik Argentine.

 

Kao zena Predsednika, gradila je bolnice, staracke domove, kuhinje za siromasne…Narod ju je prosto obozavao..

 

Umrla je jos  mlada, 1952. godine od leukemije.

 

 I dan danas njen lik lebdi na Argentinom…..

 

"Ne placi za mnom, Argentino..."

 

 

   

 


Igra andjela

Generalna — Autor rene1 @ 00:10

 

 

             www.SlikoMat.com

 

 

   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ne volim nikom da pravim (besplatnu) reklamu, ali ovaj put to moram da prekrsim.

Kada sam zadnji put bio u Srbiji, jedna moja Stara poznanica, inace poznata lekarka iz Maldenovca, mi je poklonila jednu knjigu…

Kakvu knjigu…? Starsnu knjigu !

 

(copy)

 

Roman kakav jos nikada nije napisan na srpskom jeziku!

 

Roman “IGRA ANDJELA”.

 

“Igra andjela” je roman o knjeginji Milici.

Jedinoj zeni koja je vladala Srbijom u deset vekova njene istorije…

 

“Igra andjela” je saga o snazi zene da opstane u najtezim trenucima. Da sacuva steceno. Da sacuva decu, drzavu, obraz…

 

Da veliki poraz pretvori u jos vecu moralnu pobedu, u mit kojim ce se napajati generacije Srba, sve do danas…

 

“Igra andjela” je knjiga o triumfu zivota nad smrcu..Opstanka nad sunovratom…O mudrosti i snazi u najtezim momentima.

 

Nad Milicom, kao i nad svima od nas, bdeo je njen Andjeo Cuvar…I on nam prica potresnu pricu njenog zivota…Istinu, a nalik na bajku…

 

Sta je slobodna covekova volja?  Kako andjeli uticu na nase zivote? Da li ih uopste ima? Sta nam je unapred dato, a sta mi mozemo da biramo? Gde su granice nasih izbora?

Da li mi uopste nesto biramo ili je sve samo Igra andjela?

 

U svakom slucaju, po meni, ovo je NAJBOLJI ROMAN SRPSKE KNJIZEVNOSTI ikada napisan.

 

Vredi ga procitati. Zaista.

 

               www.SlikoMat.com

 


Neverstvo bez seksa

Generalna — Autor rene1 @ 17:06

 

                   www.SlikoMat.com

 

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jednom mi je jedna moja prijateljica pricala da odrzava  vezu sa jednim covekom sa neta, ali to ne smatra prevarom jer nikada nije legla u krevet sa njim. Veza jeste intimna, ali bez seksa. Ustvari jedno specijalno prijateljstvo u kome ona vise misli na prijatelja nego na muza…

Moja prijateljica je mislila da ne cini nista lose posto nikakvu stetu ne nanosi svom bracnom partneru sa svojom net vezom. Iz tih razloga je smatrala da nije neverna.

 

Jednu drugu prijateljicu, koja je znala za taj slucaj, jako je nervirala pomisao da njen muz mozda odrzava sa nekom drugom zenom takav odnos. Ona je tvrdila da bi vise volela da joj je muz fizicki neveran nego psihicki. Seksualni odnos sam po sebi i nije nevarstvo, neverstvo je  nesto mnogo vise, jedno izdajstvo koje nema nista sa seksom..

 

Eksperti kazu da emociaonalno neverstvo moze biti daleko teze od fizickog.

 

Zenama mnogo teze pada psihicko neverstvo, dok muskarcima teze pada fizicko, pokazalo je jedno skorasnje ispitivanje ove tematike.

 

                  www.SlikoMat.com

 


Humanizacija smrtne kazne

Generalna — Autor rene1 @ 19:13

 

  Ne postoji nista gluplje i perverznije od "humanizacije smrtne kazne"!?

Ni jedna kazna koju zvanicni sudovi u nekom drustvu izricu nije nikakva odmazda drustva prema pociniocima nekog kriminalnog nedela, vec je UPOZORENJE DRUGIM KRIMINALCIMA da isto to ili slicno delo nikada ne nacine. (Odmazda drustva je linc).

Ako se i to humanizuje, kakav ce vaspitni efekat tada imati na potencijalne zlocince?

Sasvim blag ili nikakav, a tada je i sama kazna izgubila svoju svrhu, pa cak moze da deluje i stimulativno!

Iz tih razloga smrtna kazna MORA DA BUDE STO OKRUTNIJA I SVIREPIJA! Sa ZAPLASI kriminalce i ubice! Da MISLE o tome sta ce ih snaci ako nekome oduzmu zivot!

Giljotina je veoma dobar i mudar izum. Steta sto se danas primenjuje samo u Francuskoj.

I nas domaci, balkanski specijalitet - nabijanje na kolac je sasvim zadovoljavajuci. Deluje vaspitno na kriminalce. Prava je steta sto se vise ne primenjuje. Bilo bi mnogo manje ubica i teskih prestupnika.

Jer, ne smemo biti hipokrite i humanisti prema nekome ko to ne zasluzuje. Nisu svi ljudi koji nose ljudsko oblicje. Neznost i ljudska prava trebamo demonstrirati prema ZRTVAMA, a ne prema POCINIOCIMA ZLOCINA.

Odavno svet zna da se iz varavarstva izlazi samo jos varvarskijim metodama....

Ubice svojim zrtvama ne priznaju ljudska prava, cak ni ono najvaznije medju njima: pravo na zivot.

Zato treba da okuse istu mdicinu. Ne zbog njih, nego zbog onih koji gledaju..

 

             www.SlikoMat.com

 

 


Ajd da nazdravimo jednu....

Generalna — Autor rene1 @ 16:05

 

              www.SlikoMat.com

 

  

 

                  www.SlikoMat.com


Zivi kamencici

Generalna — Autor rene1 @ 12:12

                            www.SlikoMat.com

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Rod Lithops spada u Suculente (gde spadaju i kakatusi) i cine ga 109 vrsta koje pripadaju familiji Aizoacee, sto na starogrckom znaci ZIVI KAMEN ili BILJKA KAMEN (“lithos” kamen, “ops” forma).

Biljka se sastoji od dva spojena, socna lista sa pukotinom izmedju njih gde se pojavljuje cvet koji je obicno zute ili bele boje u formi margarita, Kada se pojave novi listovi, stari se sasusuju i nestaju. Cela biljka je sitna, konusnog ili cilindricnog obliga.

Vrste variraju u bojada koje se krecu od svetlozelene do krvavo crvene. Cesto imaju na sebi “prozorcice” bez clorofila, pa se vide kao cristal.

Cvetovi se pojavljuju u jesen i veces su precnika od same biljke.

Vrlo su lake za gajenje, traze indirektnu suncevu svetlost, ali svetlo mesto. Previse zalivanja moze da im skodi, carocito u periodu cvetanja.

Najcesce se razmnozavaju iz semena.

Vrlo su popularne za gajenje zbog svog lakog odrzavanja.

Evo nekoliko vrsta zivih kamencica:

           www.SlikoMat.com

 

          www.SlikoMat.com

 

                www.SlikoMat.com

 

         

 

          www.SlikoMat.com

 

            www.SlikoMat.com

 

            www.SlikoMat.com

 

            www.SlikoMat.com

 

               www.SlikoMat.com

 

              www.SlikoMat.com

 

              www.SlikoMat.com

 

               www.SlikoMat.com

 

          www.SlikoMat.com

 

             www.SlikoMat.com


1 2 3 4 5 6 7  Sledeći»

Powered by blog.rs