Price iz smaragdne doline

01 Nov, 2009

Jezik i rec

Generalna — Autor rene1 @ 13:37

 

                                  www.SlikoMat.com

 

    Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ - изгуби ли језик, земљу, душу? Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град, него најмању и најнезнатнију реч свога језика. Земље и државе не освајају се само мачевима, него и језицима. Знај да те је туђинац онолико освојио и покорио, колико ти је речи поткрао и својих натурио.

Народ који изгуби своје речи престаје бити народ. Постоји, чедо моје, болест која напада језик као зараза тело. Памтим ја такве заразе језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа с другим, тамо где се језик једног народа таре о језик другог народа. Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никад се помирити не могу. Два народа могу живети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кад год се два језика сусретну и измешају, они су као две војске у битки на живот и смрт. Док се год у тој борби чује и један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпосле се чује само један. Битка је завршена. После изгубљеног језика нема народа. Знај, чедо моје, да та битка између језика не траје дан-два, као битка међу војскама, нити годину-две, као рат међу народима, него век или два, а то је за језик исто тако мала мера времена као за човека трен или два.

Зато је, чедо моје, боље изгубити све битке и ратове, него изгубити језик. После изгубљене битке и изгубљених ратова остаје народ. После изгубљеног језика нема народа. Језик је, чедо моје, тврђи од сваког бедема. Кад ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. 

Тамо где одзвања наша реч, где се још глагоља и где се још, као стари златник, обрће наша реч, знај, чедо моје, да је то још наша држава, без обзира ко у њој влада...

Цареви се смењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће тако освојен део земље и народ кад-тад вратити својој језичкој матици и своме матичном народу.

 

 Stefan Nemanja

 

                www.SlikoMat.com


Komentari

 1. E moj imenjače..Magarac se nikad nebi odreko njakanja,ma da postane i konj,njako bi.A čovek..??Pa ko je onda veći..poz..

  Autor Jovan s.s. — 01 Nov 2009, 14:11

 2. Vekovima unazad ovakva mudrost izrečena? I da se ništa ne može dodati ni oduzeti??

  Autor sanjarenja56 — 01 Nov 2009, 14:26

 3. Mislim da bi ovo moralo biti ispisano na ulazu u svaku Srpsku skolu.
  Mudro receno.

  Autor behappy — 01 Nov 2009, 15:39

 4. Sjajna prica.
  Hvala.

  Autor casper — 01 Nov 2009, 17:10

 5. Аутор овог прелепог текста је Милан Медић. Поздрав!***

  Autor pricalica — 01 Nov 2009, 17:31

 6. Draga PRICALICE, ovo su reci Stevana Nemanje izrecene na samrtnickoj postelji, a koje je zapisao njegov sin Rastko (Sv. Sava)

  Mile Medic ih je ubacio u svoju knjigu "Zavestenja Stevana Nemanje.

  Autor rene1 — 01 Nov 2009, 18:03


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs