Price iz smaragdne doline

23 Okt, 2009

Drago kamenje

Generalna — Autor rene1 @ 03:06

 

                                www.SlikoMat.com

 

   U drago kamenje spadaju: dijamant, rubin, smaragd, safir i ametist.

 

     www.SlikoMat.com   ametist

 

Najbolji ženini prijatelji nisu kumovi, a nije ni pudlica koju ste joj poklonili kao svadbeni dar, još manje vi. Za sve muškarce koji ovo čitaju, ne dajte se obeshrabriti, jer u vama je rešenje. Kupite joj najboljeg prijatelja, i samo na taj način, bićete srećni. Čak i više nego ona sama. Ne mogu se oteti utisku da ni jedna jedina žena na svetu ne bi odbila ovaj dar. "Neću, neću dijamante, safire, brilijante..." - može u pesmi, ali je teško ostvarljivo i na javi. Kad samo pomislim koja bi to ušteda novca bila da drago kamenje ne postoji. Mogli bismo da uživamo u gledanju svih sportova na kablovskim TV kanalima do kraja života, pili bi najskuplja pića, vozili najbolja kola, a ne "bacali" pare na neko tamo - kamenje!? Ako ja zvučim kao tipičan muškarac, onda je ovo članak za tipičnu ženu! U svakom slučaju, ženi uvek možete reći: "Dušo, nema lepšeg i sjajnijeg (dodajte i "vrednijeg", ako ovo sa lepotom ne "pali") dijamanta od tebe!" Mada opet, dame su ti "voćke" čudnovate, ne "slomi" ih, ali "novčanik prelomi".

 

       www.SlikoMat.com   safir

  Dijamanti su cisti ugljenik, po hemijskom sastavu isti kao ugalj. I gore u vatri isto kao ugalj. Atomi su samo tako povezani da čine mnogo jaku strukturu. Veze su formirane dok je ugljenik izložen veoma visokim temperaturama i dok je pod jakim pritiscima. Prirodni dijamanti su stvoreni duboko unutar zemlje, oko 180 kilometara ispod njene površine, gde su visoke temperature i konstantni pritisci stalni. Ispod Zemljine kore nalaze se mešavine topljenog kamena, metala i drugih materija. Temperatura je visoka na ovim dubinama - između 1100 stepeni Celzijusa i 1400 stepeni Celzijusa. Veliki pritisci nastaju pod težinom 180 kilometara širokog omotača od stena. Pored ugljenika, postoji i niz drugih supstanci, kao što su nitrogen i sumpor. One mogu biti zarobljene u kristalu. Nečistoće nastale na ovaj način mogu dijamantu dati određenu boju. Jedna od najređih vrsta je ružičasti dijamant.

 

     www.SlikoMat.com smaragdi

 

   Danas je prodaja lažnih dijamanata jedan od najunosnijih poslova. Kriminalci se na ovaj način bogate, a mušterije gube novac. Baš zbog toga, mnogim prodavnicama nakita je opao rejting. Teško je uočiti razliku između lažnog i pravog nakita, zato što je tehnologija napredovala dosta, pa samim tim razlika nije lako uočljiva kao pre 100, 200 godina.

 

        www.SlikoMat.com   rubin

 

   Kako izbeci kupovinu laznih dijamanata?

 Prvi korak bi bio da se dobro informišete o dijamantu koji želite da kupite, i to pre nego što i odete da to učinite.

Drugi korak - obratite posebnu pažnju na metal koji se nalazi ispod dragog kamena. Kod lažnih dijamanata, u pitanju je obično i metal slabog kvaliteta.

Treći korak - dobro pogledati dijamant. To je najjači kamen na svetu. Ako je malo samo okrznut, nije pravi!

Četvrti korak - kupujte samo u zlatarama proverenih brendova. Nepoznatim prodavnicama nakita ne treba verovati.

Peti korak - tražite sertifikat o autentičnosti dragog kamena koji kupujete. Ako prodavac to odbije, slobodno izađite iz prodavnice.

Šesti korak - uz račun bi morali da dobijete i sertifikat o samoj prodavnici, koja svojim imenom garantuje kvalitet.

 

               www.SlikoMat.com dijamant

 

   Najpopularnije vrste kamenja, a da se smatraju zamenom za dijamante, su "kockasti zirkon"   i "moisanit" (Moissanite). Tehnički gledano, moisanit je bolji. Na skali jačine, dijamant ima 10, kockasti zirkon 9, a moisanit čak 9,25. Kada su u pitanju cene ovog dragog kamenja, one su manje ili približne pravim dijamantima, u zavisnosti od kvaliteta.

(copy)

 

   www.SlikoMat.com

 Efekat dragog kamenja na zene.

 


Komentari

 1. Efekt dragogkamenja je veoma duhovit ali nisam bas sigurna da je uvek delotvoran. :)

  Autor maka83 — 23 Okt 2009, 04:04

 2. no effect on me

  Autor nastasja — 23 Okt 2009, 10:50

 3. Zanimljiva prica, mada ja ne volim upadljive nakite, a priznaces da je drago kamenje vrlo upadljivo.
  Svaki ovaj kamen je prelep sam po sebi, ako mogu da biram najlepsi mi je dijamant i to zbog boje, ali na mene nijedan nema bilo kakvog efekta:)))

  Autor casper — 23 Okt 2009, 11:00

 4. E, pa sad... Znam mnoge muškarce koji bi raširili i noge i mnogo što šta još da dobiju takvu kutijicu...

  Autor poluuspavanka — 23 Okt 2009, 11:37

 5. poluuspavanka ovo ti je odlican komentar...hahahahaha..

  Autor maka83 — 23 Okt 2009, 11:48

 6. poluuspavanka - da, bas tako... sto je gore - prodali bi se (kako zene, tako i muskarci) i za mnogo manje, veruj mi....

  Autor nastasja — 23 Okt 2009, 12:12

 7. Hocu drago kamenje, jer izgleda da se sva vrata otvaraju sa njim. Cak i ona zakljucana.

  Autor bokikojic — 23 Okt 2009, 12:51

 8. Bravo za poluuspavankin komentar! A potpisujem nastasju.

  Autor sanjarenja56 — 23 Okt 2009, 19:51


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs