Price iz smaragdne doline

Legenda o Zlatnom gradu

Generalna — Autor rene1 @ 03:48

 

                        www.SlikoMat.com

 

 

Kada su stigli Spanci posle Kolomba (Pisaro i Kortez) i poceli osvajanje Juzne Amerike, Indijanci su im se suprotstavljali kako su znali i umeli...

Iako su bili u velikoj brojcanoj prednosti, bili su neuporedivo slabije naoruzani od Spanaca, losiji ratnici i nisu mogli da im se ozbiljnije suprotskave, iako ima plemena koja nikad nisu bila pokorena od nikoga (naprimer ratoborno pleme Karibe, po kojem su i more i sva ostva i obala dobili ime).

Kada vec nisu mogli da uniste Spance vojno, Indijanci su pribegli lukavstvu: znajuci za spansku pohlepu za zlatom izmisli su pricu o EL DORADU, zlatnom gradu u kome je sve od zlata: i kuce i plocnici i sve ostalo...Taj grad su navodno napravila neka davno izumrla indijanska plemana...El Dorado se nalazio negde u najguscoj dzungli i mocvari, niko nije znao tacno gde..

I pohlepni Spanci su progutali udicu: masovno su kretali u dzunglu da traze Zlatni grad..
Odlazili su u zlatnoj groznici...i nikada se vise nisu vracali...
Nestajali su u zivom blatu dzungle..

Jer tropska dzungla je cudo prirode: u njoj vlada neobicna mistika, gde sve cega se masite je otrvno, bode, stipa i ujeda, od prekrasnih Difenbahija do zmijica koje sa drveca padaju za vrat i totalno su smrtonosne...O krpeljima, skorpijama, komarcima, slepim misevima, anakondama, krokodilima svih velicina - da i ne pricamo..
Da li ste se nekada zapitali zasto u J. Americi nema velikih zivotinja kao recimo u Africi? Zato sto bi im brzo kojekakvi insekti, gmizavci i mali sisari isisali svu krv..

I tako, bajka o EL DORADU je ubila vise spanskih okupatora nego svi Indijanci zajedno...

Jos i danas ubija ljude...

Na mestu gde bi trebao biti El Dorado, na teritoriji Venecuelanske Amazonije, nalazi se najstravicniji zatvor na svetu.

Koga posalju tamo, vise se nikad ne vraca. U Venecueli zvanicno ne postoji smrtna kazna, ali postoji El Dorado..

Tamo se umire polako, ali sigurno..

Kada bi me, ne daj Boze, osudili da treba da idem tamo zbog nekog velikog greha, sve sto imam dao bih za samo jedno uze: da se obesim...

 

                      www.SlikoMat.com


Powered by blog.rs