Price iz smaragdne doline

29 Jul, 2009

Da li su postojale Amazonke?

Generalna — Autor rene1 @ 00:43

 

                             www.SlikoMat.com

 

Očigledno propadaju mitu, iako grčki istoričari govore o njima kao o istorijskom narodu. U opisima njihove društvene organizacije, koje često daju s pojedinostima vrednim pažnje, moguće je pratiti tragove matrijarhalnog uređenja. "Amazonke su bile narod" sažima mišljenje o njima Diodor Sicilski u 1. veku p.n.e. "kojim su vladale žene. Njihov način života vrlo se razlikovao od našeg. Žene su se obučavale u ratnoj veštini i neko vreme su morale da služe u vojsci. Za vreme vojničke službe ostajale su device. Nakon otpuštanja iz vojske udavale su se da bi imale decu. Ali svu vlast u javnom životu držale bi u svojim rukama. Muškarci su vodili domaćinstvo, kako to u našem društvu čine udate žene".

Ime im je, navodno, bilo izvedeno od reči "amazos", tj. "besprse", jer su sebi, prema nekim verzijama mita, u mladosti spaljivale jednu dojku da im ne smeta pri zatezanju luka. Glavno oružje bile su im sekire. Vladar im je uvek bila kraljica. Kao i muškarci, ratovale su često, a u hrabrosti nisu zaostajale za njima.

Grčki junaci su često dolazili u dodir s Amazonkama. Uz retke izuzetke, najčešće u ratu. Prvi se protiv njih borio junak Belerofont kada su upale u Likiju, i nagnao ih u bekstvo. Protiv njihove kraljice Hipolite krenuo je u ratni pohod i junak Herkul. Atinski kralj Tezej, koji ga je pratio, doveo je kući kao robinju zapovednicu njihove vojske, Antiopu, i njome se oženio. Njene drugarice su došle da je oslobode, ali se Antiopa zaljubila u Tezeja, branila s njim Atinu i u borbi poginula. Amazonke su s Grcima poslednji put ukrstile oružje u trojanskom ratu. Njihova kraljica Pentezileja je došla u pomoć opsednutoj Troji i pala u dvoboju s ahejskim junakom Ahilom. Grci su Amazonkama izručili Pentezilejino mrtvo telo, ali su se one zauzvrat zaklele da više nikada naće ratovati protiv Grka. Svoju zakletvu su održale i u mitovima je ostalo samo sećanje na njih.

Grci su smatrali da su Amazonke utemeljile brojne maloazijske gradove, koji su danas većinom u ruševinama. Među malobrojne izuzetke se ubraja Smirna (današnji turski Izmir). Ime Amazonki preneseno je, čudnim sticajem okolnosti, i u Novi svet. Kad se 1541. godine Francisko Orelano, kapetan konkvistadora Gonzalesa Pizaroa zaputio tokom najveće južnoameričke reke da dovede pomoć svojoj desetkovanoj armiji, naišao je na njenom ušću na indijanska plemena čije su poglavice bile žene. Pod uticajem antičke literature, reku na čijim obalama su vladale žene nazvao je Amazonom. /copy/

 

 www.SlikoMat.com


Komentari

 1. O amazkonkama se i mnogo zna i ništa ne zna...lepo si ovde dao čuvenu legendu

  Autor sanjarenja56 — 29 Jul 2009, 07:31

 2. Ne znam zašto, ali kad mi neko kaže da sam Amazonka, to shvatim kao kompliment:)

  Čini mi se da se razimoilazimo u mišljenju:)

  Divlji konj, Amazonka sa kopljem visoko podignutim (simbol snage i još ponečeg)juri dok kosa viori, sloboda joj u krvi, osmeh na licu, sjaj u očima...
  pa ipak,
  kad se vrati kući, dočeka je musavi muškarac sa poflekanom keceljom, zagorelim ručkom i pekmezasto se požali da su im isključili struju, jer je zaboravio da plati račun, a pare potrošio na neke slatke male udice kojima nije mogao da odoli...
  Sirota Amazonka, prisešće joj dan i kud se vrati....:))))

  Autor anam — 29 Jul 2009, 08:25

 3. Postoje i dan danas. Doduse , ne nose koplja , lukove i sl , ali se daju vrlo lepo primetiti , samo ako malo bolje pogledas oko sebe. Pzzic !

  Autor jelence — 29 Jul 2009, 10:27

 4. da li su i one vodile ratove iz religioznih razloga?!
  :)))))

  Autor suky — 29 Jul 2009, 10:56

 5. Hvala SANJARENJE56, ti uvek imas lepu rec...Drago mi je sto citas moje postove.

  Autor rene1 — 29 Jul 2009, 11:38

 6. Draga ANAM, evo da ti onda napravim kompliment: u tvojim venama svakako tece krv Amazonki, cim tako mislis o nama, jadnim, sirotim muskarcima. (Nikada nemas milosti prema vrsti koja iscezava.)

  Autor rene1 — 29 Jul 2009, 11:49

 7. Draga JELENCE, primetio sam Amazonke oko sebe, ali nikada nisam uspeo da pobedim i ukrotim ni jednu do sada (a sada je vec pomalo kasno).
  Izgleda da je greska u meni?

  Autor rene1 — 29 Jul 2009, 11:51

 8. Postovani SUKY, Amazonke su ratovale ISKLJUCIVO iz verskih razloga.
  Nisu ratovale zbog zenske emancipacije i ni slobode za lezi-bejke.

  Autor rene1 — 29 Jul 2009, 11:53

 9. čak iako postoje podaci da su amazonke bile srpkinje...
  :)))))

  Autor suky — 29 Jul 2009, 12:05

 10. Postovani SUKY, Amazonke nisu bile Srpkinje.
  Zivot na svetu nije poceo na ....Kosovu.

  Autor rene1 — 29 Jul 2009, 12:11

 11. u brate ala si ti omašio planetu...

  Autor suky — 29 Jul 2009, 12:16

 12. Postovani SUKY, nisam tako precizan kao ... Beladona...

  Autor rene1 — 29 Jul 2009, 13:55


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs